E-Förslag

Lönesättning vid kompetenshöjning för lärare

Status
Beslut
Röstning avslutad
2023-06-25
Antal röster
31

Beskrivning
När medarbetare på eget initiativ och med stor egen insats på sin fritid t ex läser in ytterligare relevant ämnesbehörighet via exempelvis lärarlyftet eller på annat sätt måste det premieras av skolan. Dvs, denna kompetenshöjning måste omhändertas i en separat process bredvid de lönekriterier som används för att bedöma individens arbetsinsats under året.
Individen bidrar genom sin kompetenshöjning i ett relevant ämne med att höja kvalitén på undervisningen och bidrar också med att vi får fler ämnesbehöriga lärare i ämnen som vi antingen har brist på eller snart kommer att få brist på.
Kompetenshöjningen måste vara i samklang med vad som det är efterfrågan på generellt eller på vad som efterfrågas lokalt i Västervik för att premieras.
Sammanfattningsvis måste det finnas speciellt ekonomiskt utrymme i budgeten för rektorer att kunna besluta om att kompetensutveckling/utveckling ska kunna premieras, allt i syfte att få lärare att utvecklas.

Beslut
Barn- och utbildningsnämnden behandlade ärendet 2023-10-17 och lämnade ett svar på e-förslaget.

Följande är svaret på förslaget:
Det finns flera olika anledningar till att arbetstagare och arbetsgivare vill verka för kompetenshöjande insatser. I vissa fall ser arbetsgivaren ett övergripande behov för en större grupp eller på individnivå. I andra fall kan det vara arbetstagaren som vill komplettera sin kompetens. Oberoende av vem som tar initiativet är det sällan förenat med ett löfte från arbetsgivaren om att det ska resultera i en viss löneökning eller liknande. För att det ska finnas en tydligt koppling på det sättet så rör det sig snarare om att arbetstagaren kan och har möjlighet att byta befattning på något sätt efter att hen har vidareutbildat sig.

Det blir i och med det svårt att se att det ska finnas en peng kopplat till kompetensutveckling som en arbetstagare tagit eget initiativ till, utan att ha rådgjort med arbetsgivaren eller nått en överenskommelse om kompensation med arbetsgivaren innan. Däremot kan kompetensutveckling av olika slag, oavsett på vems initiativ den genomförts, löna sig för arbetstagaren om det syns i arbetet och om det syns utifrån de lönekriterier som gäller.

Barn- och utbildningsförvaltningen håller med förslagsställaren om att det är positivt när rektor har utrymme i budget för att kunna premiera ett god arbetsinsats och det behöver baseras på hur skicklig arbetstagaren är och hur det visar sig i arbetet. Med det som bakgrund ser förvaltningen att rektorer i relativt stor utsträckning redan har det handlingsutrymmet som frågeställaren efterfrågar och e-förslaget anses därmed vara besvarat.