E-Förslag
Investera i solceller till kommunens ridsportsanläggningar
Beskrivning
Den svenska ridskolemodellen är fantastisk och unik i världen, ingen annanstans finns ridsporten tillgänglig för så många. Ridsporten har även en omfattande verksamhet för funktionsnedsättning och det finns flera studier som visar på hästens helande kraft för människor med fysiska och psykiska besvär.
Med dagens utveckling av höjda priser inom flera områden som el, drivmedel och foder är ridsporten hårt utsatt och riskerar att tvingas höja avgifterna för att få verksamheterna att gå runt. Flera ridskolor och hästverksamheter runt om i Sverige har investerat och installerat solceller som en del i att hålla nere priserna för ridande medlemmar.
Mitt förslag är att kommunen investerar i solceller till kommunens ridsportsanläggningar i Västervik och Gamleby. En investering skulle hjälpa föreningarna att sänka sina kostnader för el och drift och är ett steg i att hålla ridsporten fortsatt tillgänglig för kommunens medborgare och även ett steg i linje med kommunens arbete med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Beslut
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2023-05-24 § 22 att med hänvisning till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteskrivelse 11 maj 2023 förklara e-förslaget Investera i solceller till kommunens ridsportanläggningar som besvarat, samt att tacka förslagsställaren för visat intresse.
Skäl till beslutet
Innan beslut togs i kommunstyrelsen så har kommunstyrelsens förvaltning behandlat och tagit fram ett förslag till svar till kommunstyrelsen.
Förvaltningen skriver såhär i skrivelse 2023-05-11:
Förvaltningens beredning
Förvaltningen skriver att kommunen generellt tycker att det är ett bra förslag att investera och installera i energieffektiviserande åtgärder ur ett hållbarhetsperspektiv oavsett om anläggningen är förenings- eller kommunalägd, inte minst när det visar sig att elkostnaderna är en väsentlig del av en anläggnings driftkostnad.
Just i detta fall har kommunen som hyresgäst redan givit Bostadsbolaget och TjustFastigheter AB som ägare av respektive anläggning uppdraget att utreda och återkomma med hur en sådan här investering skulle kunna möjliggöras och finansieras i samverkan med kommunen.
Idag betalar berörda ridskoleföreningar en form av hyra till kommunen för att bedriva sin verksamhet på respektive anläggning via ett nyttjanderättsavtal mot kommunen där hyran baseras på anläggningens totala driftkostnader per år som el, vatten och avlopp, renhållning.